Teknologi komunikasi telah berevolusi, bermula dengan teknologi 1G dan 2G yang membolehkan perkhidmatan suara dan pesanan ringkas (SMS dan MMS) dinikmati semua. Kemudian beralih ke rangkaian 4G di mana ia menawarkan perkhidmatan yang pantas seperti kelajuan muat turun, laman web segera dan strim video dan muzik yang lebih lancar serta menggalakkan pertumbuhan aplikasi.
Kini, Malaysia beralih ke teknologi 5G yang mempunyai lebih keupayaan untuk mengubah bidang dan fungsi teknologi mudah alih negara kepada sesuatu yang lebih maju dan canggih.
 

Salah satu lagi kemudahan yang terdapat di Kampung Sungai Ular ialah Mini Kedai Runcit yang dikelolakan oleh Tuan Haji Abdul Manaf. Terdapat barangan keperluan untuk memasak seharian di dalam kedai tersebut yang mana akan memudahkan komuniti setempat atau yang berdekatan kampung untuk membeli barang keperluan. Kedai runcit ini terletak di pintu nombor 2 dari empat deratan pintu yang telah dirasmikan oleh YAB Menteri Besar Pahang baru-baru ini hasil inisiatif daripada Perbadanan Kemajuan Pertanian Negeri Pahang kepada penduduk di Kampung Sungai Ular.

Satu lagi kemudahan asas yang wujud di Kampung Sungai Ular dan sekitarnya ini, iaitu Kedai Peralatan Elektrik dan Tukang Paip. Kedai ini terletak bersebelahan dengan Masjid RTP Sungai Ular. Perkhidmatan yang disediakan ini termasuklah penjualan barang-barang peralatan elektrik dan juga pertukangan paip. Kedai ini diasaskan oleh Encik Azman dan isterinya Puan Sabrina. Komuniti yang ingin membeli peralatan atau ingin menggunakan khidmat mereka, boleh terus menghubungi talian www.wasap.my/60198207427.

Satu lagi kemudahan asas yang terdapat di persekitaran Kampung RTP Sungai Ular. Kemudahan tersebut adalah Kedai Eco RM2.10 yang mana terdapat pelbagai barangan yang diperlukan oleh komuniti. Nilai harga barangan juga adalah murah dan berbaloi. Pada asalnya kedai ini hanya terdapat di bandar Lipis sahaja. Namun begitu, terdapat seorang usahawan telah mengambil inisiatif untuk menyediakan kemudahan ini memandangkan jarak perjalanan untuk komuniti ke bandar adalah kira-kira 25km ke atas. Oleh hal yang demikian, kemudahan yang disediakan di sini sekurng-kurangnya mampu membantu komuniti mencari barangan keperluan Antaranya pasu bunga yang semakin laris dijual memandangkan hampir keseluruhan komuniti suka menanam bunga. Selain itu juga terdapat barangan peralatan alat tulis untuk persekolahan anak-anak. Sememangnya kemudahan ini sedikit sebanyak dapat membantu komuniti membeli kelengkapan yang diperlukan.

Perpustakaan Awam Daerah Lipis kini telah berwajah baru. Hal ini kerana hasil ubahsuai menjadikan Perpustakaan awam ini tampak lebih moden serta dilengkapi dengan pelbagai kemudahan serta ruang bacaan yang luas dan selesa. Oleh itu, komuniti digalakkan membawa anak-anak dengan mematuhi SOP yang telah ditetapkan memandangkan keadaan sekarang masih dalam fasa Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP).
Sumber : Majlis Daerah Lipis