Nama

 : NUR QAIREEN ERYNA BINTI MOHD NOR HAFIZ

Umur

 : 12 TAHUN

Ahli

 : 2019

 

Latar belakang

Kisah Kejayaan pada bulan September ini berkaitan dengan salah seorang ahli PEDi RTP Sungai Ular yang berumur 12 tahun. Adik Nur Qaireen Eryna merupakan pelajar tahun 6 di Sekolah Kebangsaan Kampong Keledek. Adik Eryna juga adalah anak sulung daripada 3 orang adik beradik. Adik Eryna tinggal Bersama dengan ibunya di perumahan staff Sime Darby Ladang Bukit Puteri. Waktu cuti sekolah, adik Eryna akan datang ke rumah datuknya di RTP Sungai Ular.

Sebelum penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Pada mulanya adik Eryna hanya sekadar mendaftar keahlian di Pusat Internet ini bertujuan untuk mengikuti program yang dianjurkan oleh pihak sekolah bersama dengan pusat internet. Selain itu untuk urusan mencetak dan fotokopi nota pembelajaran sahaja. Namun begitu, kekerapan tinggal di rumah datuknya menyebabkan adik Eryna seringkali mengunjungi PEDi RTP Sungai Ular bersama-sama kawan-kawannya untuk menghabiskan waktu terluang dengan membuka aplikasi Youtube sahaja.

Selepas penggunaan ICT/ penglibatan PEDi

Selepas petugas membuat jadual aktiviti untuk kelas ICT, adik Eryna tidak melepaskan peluang menyertai setiap kelas yang dibuat. Daripada tidak cekap menaip menggunakan papan kekunci, adik Eryna kini telah mahir menggunakannya. Begitu juga dengan penggunaan Microsoft Office, beliau telah mahir dan mampu mengajar kawan-kawan yang kurang mahir lagi semasa di dalam kelas. Kini, adik Eryna dilatih untuk memahirkan diri membuat poster menggunakan aplikasi Canva.com dan juga melayari kemudahan internet secara berhemah.