Bukan tak boleh ambil garam dalam pemakanan. Tapi berpada-padalah menggunakannya dalam makanan kita seharian. Secara purata, 71% sumber garam digunakan dalam makanan terproses atau makanan yang dimasak di kedai. Garam berlebihan dalam badan boleh memberikan komplikasi kepada jantung dan juga tekanan darah kita.

Ingat, #sedaptaksemestinyamasin.

Sumber : Kementerian Kesihatan Malaysia

Kes keracunan puding buih telah menyebabkan SATU kematian wanita yang muda yang berusia 25 tahun. 99 mangsa dari 20 keluarga lain turut dikesan mengalami gejala keracunan.

Punca keracunan adalah penggunaan telur tamat tempoh. Sebagai pengguna dan pengusaha, sila ambil perhatian kepada tanda tanda telur yang telah rosak.

Jangan ambil mudah, telur mudah tercemar dengan pelbagai kuman khususnya Salmonella. Ia menyebabkan gejala demam, muntah sakit perut dan juga boleh menyebabkan kematian.

Selagi ada rasa ragu ragu, jangan guna dan makan telur tersebut.